Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma

Dr. Çetinkaya, Çocuklarınızı Kış Hastalıklarına Karşı Koruyun

29 Ocak 2018 Pazartesi, 19:16
Bu Haberi Paylaş!

Kış mevsiminin gelmesi ile ateşli hastalıklar yeniden yaygınlaşmaya başlıyor. Özellikle okul ve kreş çağındaki çocuklar, kalabalık ortamların etkisi ile yayılan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Cevdet Çetinkaya, kış hastalıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunma yolları hakkında aileleri bilgilendirdi ve önerilerde bulundu.

Hastalıklardan korunarak vücut direncini artırmak için kişisel hijyenin, iyi beslenmenin ve spor yapmanın da önemli faktörler olduğunu anlatan Dr. Çetinkaya, çocuklarda kış hastalıkları ile beraber en sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili şunları söyledi:

“Çoğunluğu virüslerden kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonları nezle, grip gibi daha kolay tedavi edilebilecek hastalıklar olabileceği gibi, sinüzit, farenjit, larenjit, bademcik iltihabı ve kulak iltihabı gibi çok daha ciddi enfeksiyonlar da olabilir. Kapalı ortamdaki viral partikül sayısı arttıkça enfeksiyon bulaşma olasılığı da artırıyor. Bu nedenle işyerleri, okullar, alışveriş merkezleri gibi insan temasının fazla olduğu ortamlarda hastalık daha hızlı geçiş yapabiliyor. Uzun süren hastalık süreci, solunum sistemi, kalp ve böbrekler gibi farklı sistemleri de etkileyebildiği için özellikle çocuklarda ayrı bir özen gerektiriyor. Üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma ve korunmada, güçlü bağışıklık sistemi çok önemlidir. Kronik hastalığı olanlarda bağışıklık sisteminde de sorunlar olabildiği için bu kişiler hem daha sık hasta oluyor, hem de hastalık daha şiddetli seyredebiliyor.” diye ifade etti.

D vitamini eksikliği üst solunum yolu enfeksiyonunu çağırıyor…

“Pek sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek farklı hastalıklara işaret edebiliyor. Bu kişilerde kronik hastalık ve alerji taraması yaptırmak çok önemli. Alerji dışında vitamin eksiklikleri de üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Kışın sentezleyemediğimiz D vitamini eksikliği nedeniyle bağışıklık sistemimizde bazı aksaklıklar görülebiliyor. Yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliği bulunan kişilerin, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarını daha sık geçirdiği görülüyor.” diye ifade etti.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için ayrıca:

• Yeterli ve dengeli beslenilmeli. Vücudun ihtiyacı temel besin kaynağı olan protein, karbonhidrat, vitamin, mineraller ve sıvının dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

• Kişisel hijyen çok önemli. Özellikle eller en az 30 saniye temizlik malzemeleri ile yıkanmalı. Hapşırma ve aksırma sırasında mendille veya kolumuzla kapatarak virüsün ortama yayılması engellenmeli.

• Riskli gruplara (65 yaş üzeri, 6 ay – 2 yaş arası, astım ,KOAH gibi kronik hastalıklar, akdeniz anemisi gibi kansızlık hastalıkları, grip mevsiminde 4 ayın üzerinde olan hamileler, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler) ve bu grupla teması olanlara grip aşısı eylül, ekim en geç kasım ayında yapılmalı.

• Kalabalık kapalı yerlerde uzun süre kalmamalı veya ortam sık sık havalandırılmalı.

Dr. Çetinkaya, hastalığın tedavi edilmesi konusunda ise şunları söyledi:

“En yaygın akut hastalıkları oluşturan üst solunum yolu enfeksiyonları, genellikle hafif ateş, öksürük, yorgunluk, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi bazı özelliklere sahiptir. Doğru tedavi için ayırıcı tanının iyi yapılması gerekiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde amaç; enfeksiyonun yol açtığı belirtileri ortadan kaldırmak ve normal fizyolojik işleyişi sağlamaktır. Bu amaçla burun tıkanıklığını ve akıntıyı azaltmak için ağızdan alınan ya

da burun spreyi şeklinde ilaçlar kullanılıyor. Kişinin hapşırma sıklığı, öksürme durumu gibi diğer semptomlara göre de tedavisi düzenleniyor. Bu dönemde kişinin ağrı ve ateş kontrolüne özellikle dikkat ediliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşmesi beklenir.” diye ifade etti.

Son olarak bilinçsiz ilaç kullanımının özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunları yarattığını dile getiren Dr. Çetinkaya, üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik kullanılmasına gerek duyulmadığını, antibiyotiklerin bakterilere karşı etkili ilaçlar olduğunu vurguladı. Ancak enfeksiyonların uzun sürmesi ve sinüzit, orta kulak iltihabı veya akciğer hastalığına yol açması durumunda antibiyotiklerden yardım alınıyor. Kullanılacak ilaçlar hastadan hastaya bir çok faktör sebebiyle değişiklik göstereceğinden piyasada bulunan ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor.” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Bu Haberi Paylaş!

You must be logged in to post a comment Login

Web Tasarım Army Design