Son Dakika
26 Nisan 2024 Cuma

FINDIK İHRACATINDA TARİHİ REKOR

02 Eylül 2020 Çarşamba, 14:56
Bu Haberi Paylaş!

2019-2020 fındık ihracat sezonunda rekor kırıldı. 343 bin 561 ton iç fındık ihraç edildi, karşılığında 2 milyar 312 milyon 45 bin 738 dolar döviz girdisi sağlandı. Hem miktar hem de elde edilen döviz girdisi bakımından Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. İhraç edilen fındık miktarı önceki döneme göre yüzde 27.5, döviz geliri ise yüzde 45.2 oranında artış gösterdi.

Kırılan rekorla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç başarıya ulaşılmasında emeği geçen üreticiler, sanayiciler ve ihracatçılara teşekkür etti. Sevinç, “Fındık ihracatçıları olarak rekor üstüne rekor kırmanın mutluluğunu yaşarken, önümüzdeki dönemde kuvvetle muhtemel Covid-19 ikinci dalgası nedeniyle global ölçekte beklenen daralmanın, içinde bulunduğumuz sezonda talep krizi olarak karşımıza çıkması ihtimalinden de bir o kadar tedirginlik duyduğumuzu ifade etmek isterim. Zira talepte yaşanabilecek bir azalma hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımız aleyhine sonuçlar doğurabilecek nitelikteki gelişmelerdir. Bu bağlamda fındık sanayici/ihracatçısına düşen görev; ihracatımızın sürdürülebilir bir şekilde artırılmasını sağlamak iken, üreticilerimize düşen görev; global tüketim için ihtiyaç duyulan miktarda kaliteli fındıkların Türkiye orjinli fındıklarla karşılanmasına imkan verecek şekilde kalite ve verimi artırmak, devletimize düşen görev ise fındığın % 90’a yakın kısmının ihraç edilmekte olduğunu hiç hatırdan çıkarmadan, dünya fındık piyasaları ve ikame ürün piyasalarını değerlendirmek suretiyle alınacak kararların ve uygulanacak politikaların ihracat odaklı olmasına öncelik vermektir”dedi.

Sevinç hedeflerinin kısa sürede 500 bin ton fındık ihracatı karşılığı daha yüksek döviz girdisi sağlamak olduğunu kaydetti.


Bu Haberi Paylaş!

You must be logged in to post a comment Login

Web Tasarım Army Design