Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma

Orduʹda 300 yıllık değirmen restore edildi

19 Nisan 2018 Perşembe, 13:35
Bu Haberi Paylaş!

Ordu’nun Mesudiye ilçesine bağlı Armutkolu Yaylası’nda bulunan 300 yıllık Tıngırın Değirmeni, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın talimatıyla restore edilerek yeniden tarihe kazandırıldı.

Sayıları günden güne azalsa da Anadolu’nun çeşitli yerlerinde rastlanan çalışır hâldeki su değirmenlerinden biri de Mesudiye Armutkolu Yaylası’nda bulunuyor. 300 yıllık tarihiyle zamana yenik düşen, Ordu Büyükşehir Belediyesinin restore etmesinin ardından yeniden hizmete giren Tıngırın Değirmeni, geçen yıllara ve gelişen teknolojiye rağmen çalışmaya devam ediyor.

BAŞKAN YILMAZ, “HEPSİ BİRER TARİH HAZİNESİ”

Mesudiye Armutkolu Yaylası’nda restore edilen Tıngırın Değirmeni’nde incelemelerde bulunan Başkan Enver Yılmaz, suyla çalışan taş değirmeni yeniden hizmete sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ordu ilinde tarihi özelliği bulunan birçok kültürel yapıyı restore ederek yok olmaktan kurtardıklarını belirten Başkan Yılmaz, “Çocukluk zamanımdan bildiğim, tarihi ve bölge halkının güzel anıları olan Tıngırın Değirmeni bu bölgedeki Ulubey yaylaları dâhil birçok yaylaya hizmet verdi. Bölgede Tıngır Mehmet’in Değirmeni olarak bilinen bu tarihi değerimiz, zamanla bakımsızlıktan yok olmaya yüz tutmuştu ve atıl hâldeydi. Değirmenimizi hem aslına hem de günümüze uygun olarak restore ettik. Böyle tarihi bir yapıyı yok olmaktan kurtardığımız için mutluyuz” dedi.

MAHALLE MUHTARI TEŞEKKÜR ETTİ

Tarihi Tıngırın Değirmeni’ni günümüze yeniden kazandıran Başkan Yılmaz’a teşekkür eden Mesudiye Armutkolu Mahallesi Muhtarı Nurettin Şener, “Tıngırın Değirmeni, mahallemizin Armutkolu Yaylası’nda bulunan tarihi bir yapı. Yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen bu değirmenimiz, atıl durumdaydı ve yok olmak üzereydi. Sayın Başkanımıza durumu ilettiğimde kendileri hemen talimat vererek çalışmaların başlatılmasını istedi. Geçmişte birçok yaylaya hizmet veren değirmenimizi yok olmaktan kurtaran Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Enver Yılmaz’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.


Bu Haberi Paylaş!

You must be logged in to post a comment Login

Web Tasarım Army Design