Son Dakika
25 Nisan 2024 Perşembe

Ordu’da Borlu Gübre Fındık’ta Verimi Artırdı

12 Aralık 2017 Salı, 16:24
Bu Haberi Paylaş!

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesinde bölgenin en önemli tarım ürünü olan fındıkta kalite ve verimin artırılması amacıyla yapılan araştırmayla borlu gübrelemenin fındıktaki verimi artırdığı ortaya konuldu.

Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özkutlu tarafından yapılan araştırmaya göre Ordu’da fındık bahçelerinin yetersiz beslenme nedeniyle verimsiz olduğu ortaya çıktı. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BORENM) tarafından desteklenen çalışmada Ordu ve Samsun bölgesinde fındığın bor ile beslenmesi ve borlu gübreleme yöntemleri uygulanması için başlatılan araştırma 32 ay sürdü. Araştırma süresi boyunca sık sık bölgedeki fındık bahçelerinden toprak ve yaprak örnekleri alındı. Alınan toprak ve bitki örneklerinin bor durumu tespit edilerek borlu gübrelerin fındığın verim ve kalitesi üzerine olan etkisi ortaya çıkarıldı.

Bölgede fındık bitkisinin gübrelenmesinin geleneksel yöntemlere ve alışkanlıklara bağlı olarak yapıldığını belirten ve bor gübrelemesinin önemine değinen Prof. Dr. Faruk Özkutlu, “Araştırmalarımızın sonuçlarına göre fındık bahçelerinde toprakların yüzde 70’i yüksek oranda bor bakımından yetersiz bulundu. Fındık için bor gübrelemesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Araştırmalarımızda ayrıca bahçelerin çok büyük bölümünün azot bakımından yetersiz beslendiği, yüzde 50’sinin potasyumlu gübrelemeye, yüzde 40’ının fosforlu gübreye ihtiyacının olduğu belirlenmiştir.” dedi.

Borlu gübrelemenin fındıkta verimi arttırdığını da belirten Özkutlu, “Fındıkta ocak başına 15 g etidot-67 (tarım bor) gübresi şubat ayında ocak izdüşümünde verildiğinde fındık veriminde ortalama yüzde 20-25 arası artış elde edilmiştir. Ocak başına 15 g tarım bor gübresi veya dekar başına 1 kg tarım gübresi verilirse fındık randımanının yüzde 10 oranında arttığı saptanmıştır.” diye konuştu.

Konuyla ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Fındık üretiminde toprak verimliliğini artıran, toprağın biyolojik özelliğini iyileştirmeye yönelik bu önemli araştırma; bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan fındığın verimini yükseltmeye yönelik fındık ürünüyle ilgili söz sahibi paydaşları yakından ilgilendiren kayda değer bir çalışmadır. Türkiye önemli bir tarım ülkesi olmakla birlikte şehrimiz de tarıma katkı sağlayan önemli illerden biri olarak ülke ekonomisine bütün üreticileriyle ciddi katkılar sunmaktadır. Elimizdeki mevcut tarım arazilerini modern tarım yöntemleri ve ilgili ürünün ihtiyaç duyduğu materyallerle buluşturarak tarımsal ürünlerimizde verimi artırabiliriz. Kurumlarımızda bu tür çalışmalara imza atmak, bu tarz gelişmeleri yakından takip etmek, ülkemiz ve ilimiz tarım çalışmalarına katkı sağlaması bakımından önemlidir. Tarımda uygulanan bazı klasik yöntemlerden vazgeçilerek tarımın modernleştirilmesinin ve tarımsal faaliyetlerle ilgili olarak değişen iklim şartlarına göre yeni arayışlara gidilmesinin gerekliliği, Üniversitemiz bünyesine yürütülen bu ve benzeri çalışmalarla yeniden görülmektedir. Yetişen tarım ürünlerinin verimini artırmak amacıyla yapılan yayın ve araştırmalar fındık üreticileri açısından önemli bulgulara yer vermektedir. Bölgemizin önemli bir tarım kaynağı olan fındıkla ilgili Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen bu ve benzeri uygulamalar kaliteli üretimin yapılabilmesi yönünde üreticilere rehberlik edecektir.” şeklinde konuştu.


Bu Haberi Paylaş!

You must be logged in to post a comment Login

Web Tasarım Army Design