Son Dakika
28 Mart 2024 Perşembe

Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir

28 Ocak 2019 Pazartesi, 10:40
Bu Haberi Paylaş!

Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasındaki en ölümcül kanser olup 25-49 yaş aralığındaki kadınlarda en sık görülen 4. Kanser türüdür. Jinekolojik kanserler içinde ise görülme sıklığı 3. sıradadır. Medicalpark Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Süheyla Çetintaş “1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

HPV Virüsü En Büyük Etken?

Rahim ağzı kanseri ya da tıbbi adıyla serviks kanseri, rahmin serviks adı verilen alt kısmındaki hücrelerde görülür. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan insan papilloma virüsü (HPV) rahim ağzı kanserine %98 oranında en sık neden olan etkendir. HPV Tip 16 ve 18 tipi invaziv kanserlerle çok ilişkilidir. Ayrıca erken cinsel ilişki, çok eşlilik ve sigara bağımlılığı riski artıran etkenler arasında yer almaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en sık görüleni vajinal kanamalardır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti cinsel ilişki sırasında ağrı duyulmasıdır. Normal olmayan aşırı sulu, pembe renkli vajinal akıntı, adet döngüsünün anormal şekilde bozulması erken belirtilerden bazılarıdır. İleri evrelere ulaşmış ve yayılmış olan durumlarda vajinadan idrar ve dışkı kaçağı, kilo kaybı bacak ağrısı, ayak şişliği, kemik ağrısı görülerek seyreder.

Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Rahim Ağzı kanseri neredeyse tamamen önlenebilir birkaç kanserden biridir. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünden kaçınarak büyük oranda kanserden korunma sağlanabilir. Rahim Ağzı kanserini oluşmadan önlemek için pap smear adı verilen tarama testi uygulanır. Bunun yanında insan papilloma virüsü için koruyucu aşı 9 yaşından sonra yapılabilir. Bunların dışında rahim ağzı kanser riskini artıran sigara kullanımından kaçınmak, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek ve aşırı kilolardan kurtulmak gibi kişisel önlemler de rahim ağzı kanserine yakalanma riskini azaltır.

Rahim ağzı kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Kanserin serviks içindeki tam yeri, kanserin tipi, yaş, genel sağlık durumunuz ve çocuk sahibi olmak isteyip istemediğiniz gibi diğer faktörler tedavi seçeneklerini belirler. Serviks kanseri tedavisi, tek bir yöntemle ya da birkaç tedavi seçeneğinin kombinasyonu şeklinde uygulanabilir.

Kanseri ortadan kaldırmak için cerrahi işlem uygulanabilir. Radyoterapi, kemoterapi ya da ikisinin kombine şekli olan radyokemoterapi kanserin evresine ve hastanın durumuna göre uygulanan diğer tedavi yöntemleridir.

Kadınlar kendilerini korumak veya erken tanı için neler yapmalıdır?

Tüm kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmeleri ve mutlaka smear testi yaptırmaları ve HPV tahliline baktırmaları gereklidir. Sadece rahim ağzı kanseri için değil yıllık rutin olarak yaptırılacak kontroller bir çok kanser türü ve diğer hastalıkların erken tespitinde ve bu sayede daha kolay tedavi edilebilmesinde çok önemlidir.


Bu Haberi Paylaş!

You must be logged in to post a comment Login

Web Tasarım Army Design